Polskie Forum Krótkofalarskie…

Moc PEAK&AVG
T#553571 Różnica?
Facebook
Reklama

bajtel poziom 2
UŻYTKOWNIK ZABLOKOWANY
#7802832 22.04.2021 10:48:31
Przeczytałem temat o naprawie skrzynki antenowej http://www.sp1ad.iq24.pl/default.asp?grupa=256308&temat=489032 jest w nim mowa o modyfikacji skrzynki antenowej z dodaniem peak&avg i mam pytanie czym się różni peak od avg? Na przykład Baofeng ma podane w instrukcji 5W to mam rozumieć to jako moc średnią czy szczytową czy jaką? Nie mogę tego pojąć smutny

Pozdrawiam, Bartek.
SP6MCW poziom 4 Moderator
<b>QTH</b>: JO81ND
#7803025 22.04.2021 17:59:28
Tylko pomiar wykaże jaką moc wysyła Baofeng czy inny TRX. Oczywiście za pomocą wyskalowanego watomierza. Peak ma, zapewne oznaczać moc szczytową, tylko polska język trudna język ,) i nie każdemu chce się używać, choćby w miarę, czystej polszczyzny. Taki znak czasu.
Zamiłowanie do obcobrzmiących zapożyczeń wyśmiał, prawie wiek temu, Julian Tuwim pisząc o tym, że pewien ślusarz "... poszedł po holajzę. Albowiem z powodu kajli na iberlaufie trychter rzeczywiście robiony był na szoner, nie za krajcowany, i bez holajzy w żaden sposób nie udałoby się zakryptować lochbajtel w celu udychtowania pufra czyli dania mu szprajcy przez lochowanie śtendra, aby roztrajbować ferszlus, który dlatego źle pracuje, bo droselklapę tandetnie zablindowano i teraz ryksztosuje."

Mariusz
Precz z dysortografią!
Nie przekraczam mocy licencyjnej.
#7803065 22.04.2021 19:11:36
    SP6MCW pisze:

Tylko pomiar wykaże jaką moc wysyła Baofeng czy inny TRX. Oczywiście za pomocą wyskalowanego watomierza. Peak ma, zapewne oznaczać moc szczytową, tylko polska język trudna język ,) i nie każdemu chce się używać, choćby w miarę, czystej polszczyzny. Taki znak czasu.
    Zamiłowanie do obcobrzmiących zapożyczeń wyśmiał, prawie wiek temu, Julian Tuwim pisząc o tym, że pewien ślusarz "... poszedł po holajzę. Albowiem z powodu kajli na iberlaufie trychter rzeczywiście robiony był na szoner, nie za krajcowany, i bez holajzy w żaden sposób nie udałoby się zakryptować lochbajtel w celu udychtowania pufra czyli dania mu szprajcy przez lochowanie śtendra, aby roztrajbować ferszlus, który dlatego źle pracuje, bo droselklapę tandetnie zablindowano i teraz ryksztosuje."

Możesz do mnie rozmawiać po polskiemu? Nic a nic nie zrozumiałem eh Peak i avg dalej nie rozgryzione zakręcony

Pozdrawiam, Bartek.
Marek_SWL poziom 5
<b>QTH</b>: JO83XT
#7803191 22.04.2021 23:36:24
Bajtelku bardzo szczęśliwy W fm, który posiada Twój Baoś masz podaną moc ciągłą 5W. Oznacza to tyle, że podłączając watomierz taka moc będzie wyświetlana. Sytuacja się zmiania, kiedy podłączysz transiwer z ssb. Wtedy moc wychodząca uzależniona jest od poziomu sygnału mikrofonowego a więc jest nieliniowa i taką moc można zmierzyć w szczycie lub jako uśrednioną podłączając do wyjścia antenowego watomierz posiadający funkcję Peak&Avg wesoły

73' Marek.
malcolm poziom 5
<b>QTH</b>: Kepler-186f
#7803226 23.04.2021 02:23:36
Widzę Mareczku, że robisz postępy techniczne i zaczynasz gadać do rzeczy wesoły Tak trzymać! pan zielony

Żółtą nić ściężnicy kaźń

...i kiedy widzisz dno gardło ściska ta toń...

Szybki elektron!!!

8-go dnia bogowie stworzyli Malcolma, a niebiosa zatańczyły... bardzo szczęśliwy

Kibicuję temu projektowi LINK

Pozdro! Malcolm.
#7803603 23.04.2021 19:40:35
Co nieco temat wartości skutecznej, która jest wyjściowa do wyznaczenia wartości szczytowej sygnału okresowego podaje poniższy link.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Napi%C4%99cie_skuteczne

Mariusz
Precz z dysortografią!
#7803609 23.04.2021 20:17:37
Dzięki panowie. Powoli zaczynam sobie to przyswajać aniołek Mariuszu link bardzo przydatny wesoły

Pozdrawiam, Bartek.
#7803613 23.04.2021 20:27:53
Tylko niech Cię nie przerazi matematyka z wyższej półki. Nie od dziś wiadomo, że Bóg stworzył świat dokładnie tak, jak sobie to obliczył. wesoły

Mariusz
Precz z dysortografią!
#7803657 23.04.2021 22:28:02
    SP6MCW pisze:

Tylko niech Cię nie przerazi matematyka z wyższej półki.

Zdążyłem zauważyć ale jak to mówią człowiek uczy się całe życie. Mam znajomego matematyko-fizyka, to mi to wyjaśni wesoły

SP6MCW pisze:

Nie od dziś wiadomo, że Bóg stworzył świat dokładnie tak, jak sobie to obliczył. wesoły

Nie bierz tego do siebie ale nie mieszałbym zabobonów do matematyki bardzo szczęśliwy

Pozdrawiam, Bartek.
#7803670 23.04.2021 22:43:23
To o stworzeniu świata zgodnie z obliczeniami powiedział, podobno Gottfried Wilhelm Leibnitz, niemiecki matematyk i filozof.

Mariusz
Precz z dysortografią!

malcolm poziom 5
<b>QTH</b>: Kepler-186f
#7803695 23.04.2021 23:50:15
Niemiec był wierzący i dlatego wysnuł taką teorię a nie inną lol
Moim zdaniem wiara w jakiekolwiek bóstwa ogranicza naszą percepcję postrzegania wszechświata i zaburza logiczne myślenie... No ale my tutaj o peak&avg a nie o pierdołach pan zielony

Żółtą nić ściężnicy kaźń

...i kiedy widzisz dno gardło ściska ta toń...

Szybki elektron!!!

8-go dnia bogowie stworzyli Malcolma, a niebiosa zatańczyły... bardzo szczęśliwy

Kibicuję temu projektowi LINK

Pozdro! Malcolm.
Moc PEAK&AVG
T#553571 Różnica?
Facebook
Aby pisać na forum musisz się zalogować !!!
rss · kontakt · załóż własne forum · TestHub.pl · korzystasz z forum? wesprzyj projekt!